Stațiuni cu apă termală din România. Unde poți merge la băi și ce proprietăți au apele
Stațiuni cu apă termală din România. Unde poți merge la băi și ce proprietăți au apele

Stațiuni cu apă termală din România. Unde poți merge la băi și ce proprietăți au apele

România are un potențial deosebit pentru turismul balnear, beneficiind de numeroase izvoare termale și minerale, pe tot cuprinsul țării.

Stațiunile cu apă termală nu sunt recomandate numai persoanelor în vârstă, ci și tinerilor, care pot să se relaxeze într-un bazin cu apă caldă, și familiilor cu copii, deoarece micuții adoră să se bălăcească într-o piscină cu temperatură plăcută.

Desigur, principala atracție a stațiunilor cu apă termală o reprezintă izvoarele, care sunt indicate pentru diferite afecțiuni. Dacă vrei și tu să descoperi cele mai importante stațiuni cu apă termală din România, pentru tratament balnear sau doar pentru a te odihni într-o zonă turistică mai liniștită, departe de aglomerația de la munte și de la mare, îți prezentăm în continuare câteva recomandări.

Stațiuni cu apă termală în Ardeal

În Ardeal se află numeroase stațiuni cu apă termală, multe dintre ele cunoscute și apreciate nu doar datorită calității deosebite a apelor, ci și prin serviciile de calitate oferite turiștilor: cazare la standarde înalte, mâncare bună și posibilități de petrecere a timpului liber.

Băile Felix este cu siguranță una dintre cele mai populare și căutate stațiuni de profil din țară, situată la o altitudine de 150 metri, în apropiere de Oradea. Apele termale de aici și nămolurile au proprietăți sapropelice, iar stațiunea dispune de numeroase centre de tratament balnear, de săli de gimnastică, bazine de înot, centre de hidroterapie sau kinetoterapie.

Obiective turistice Bihor

Shutterstock

Băile Tășnad se află în județul Satu Mare, aproape de granița cu Ucraina și Ungaria. Apa termominerală din stațiune are o temperatură de aproximativ 40 de grade, fiind ideală pentru tratamentul afecțiunilor dermatologice sau reumatologice. Ștrandul termal de aici funcționează din anul 1978 și oferă turiștilor condiții foarte bune.

Băile Balvanyos din județul Covasna se află la o altitudine de 900 de metri și au un potențial balnear deosebit datorită mofetelor (emanații post-vulcanice). Apele din stațiune sunt intens mineralizate, fiind indicate pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, digestive, reumatice și articulare.

Băi termale în Muntenia

Și în sudul țării, în Muntenia, există numeroase stațiuni cu apă termală, ușor accesibile mai ales pentru bucureșteni. Izvoarele sunt bogate în minerale, fiind recomandate pentru tratamentul unei game variate de afecțiuni.

Băile Olănești se numără printre cele mai cunoscute stațiuni de tratament din România, datorită izvoarelor iodurate, bromurate, sodice, sulfuroase sau clorurate, apreciate pentru proprietățile lor terapeutice încă din anul 1760. Stațiunea se află aproape de Râmnicu Vâlcea și este indicată în special persoanelor care suferă de afecțiuni digestive, renale, urinare și hepatice. Bazele de tratament de aici sunt foarte bine dotate, cu aparatură modernă, de ultimă generație.

Băile Govora este o altă stațiune balneară apreciată și cu tradiție, izvoarele ei fiind folosite în scop curativ încă din anul 1881. Stațiunea deține unele dintre cele mai iodurate și bromurate ape din Europa, potrivite pentru tratamentul afecțiunilor reumatice, respiratorii sau dermatologice.

Băile Calimănești – Căciulata se află tot în apropiere de Râmnicu Vâlcea, apele sale minerale sufluroase, clourate, bromurate, sodice, bogate în calciu și magneziu, fiind apreciate și folosite de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 1873 și 1893, apele din stațiune au primit premii internaționale la Viena și Bruxelle, pentru proprietățile terapeutice deosebite.

Bai termale

Stațiuni termale în Moldova

Deși are mai puține stațiuni balneare comparativ cu Transilvania, și Moldova este o destinație potrivită pentru o vacanță de relaxare și tratament, în condiții foarte bune și la prețuri accesibile.

Slănic Moldova este cea mai cunoscută stațiune din regiune, situată în apropiere de orașul Târgu Ocna, în județul Bacău, la o altitudine de peste 500 de metri. Localitatea este înconjurată de pădure, astfel încât aerul este foarte curat, iar turiștii pot merge și în drumeții montane, pe diferite trasee. Primul izvor cu ape minerale de aici a fost descoperit în anul 1801, iar în prezent centrele de tratament oferă o cură internă cu ape minerale, aerosoli, băi cu apă caldă, hidroterapie sau kinetoterapie.

Târgu Ocna este o stațiune care deține șapte izvoare minerale cu proprietăți deosebite, dar principala atracție de aici o reprezintă Salina Târgu Ocna, recomandată pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii, cum sunt bronşitele cronice, astmul și sinuzitele. Localitatea funcționează ca stațiune de interes local din anul 1894, fiind atestată oficial ca stațiune balneoclimatică în 2013.

Sursa: StirilePROTV