Spanacul Malabar, comoara pentru sănătate care creşte în România
Spanacul Malabar, comoara pentru sănătate care creşte în România

Spanacul Malabar, comoara pentru sănătate care creşte în România

În ultimii ani, tot mai mulți fermieri români au ales să-și cultive ogoarele cu noi plante. Printre acestea se numără și spanacul „Malabar”, comoara pentru sănătate care creşte în România. Spanacul „Malabar”, o plantă care crește bine la temperaturi ridicate, poate fi cultivat ca înlocuitor al spanacului în zonele în care este prea cald pentru a cultiva spanacul obișnuit.

Originar din India și Indonezia, Malabar fiind o regiune de coastă din sud-vestul Indiei, spanacul Malabar are frunze verzi similare și o aromă blândă ca și verdețurile din familia spanacului. Cu toate acestea, planta, numită și spanac indian sau spanac de Ceylon, nu este de fapt un spanac, ci un membru al familiei Basellaceae.

De asemenea, este uneori numită și spanac de viță de vie sau spanac cățărător, deoarece poate fi înălțat pe spaliere și folosit în amenajările peisagistice comestibile. Culmea este că acest spanac a ajuns să fie cultivat și de fermierii români, tocmai datorită proprietăților enunțate anterior, iar pe piață este din ce înce mai căutat.

Spanacul „Malabar” și sustenabilitatea sa

Spanacul „Malabar” se dezvoltă cel mai bine în climatele calde și umede și pe soluri nisipoase și argiloase. Fiind o plantă suculentă, are nevoie de umiditate constantă, astfel încât cererea de apă a plantei este mai mare decât a altor verdețuri.

Pot fi folosite tehnici pentru a reduce evaporarea, inclusiv plantarea la umbră și mulcirea. Planta este relativ rezistentă la dăunători, iar metodele durabile, cum ar fi rotația culturilor, pot ajuta la rezolvarea problemelor minore legate de dăunători. Spanacul „Malabar” este popular în rândul grădinarilor casnici, deoarece planta perenă este relativ ușor de cultivat și este extrem de tolerantă la căldură.

Frunzele de spanac „Malabar” sunt bogate în vitaminele A, B și C, precum și în fier și calciu. Sunt sărace în calorii, bogate în antioxidanți și sunt o sursă bogată de fibre. Are o cantitate mare de proteine pentru o plantă și este, de asemenea, o sursă bună de magneziu, fosfor și potasiu. Un alt motiv bun pentru a mânca spanac „Malabar” este că are o cantitate bună de antioxidanți, în special betacaroten și luteină, acele substanțe chimice naturale care ajută la împiedicarea îmbătrânirii celulelor.

Citeste articolul complet