În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Descoperă pitoreasca localitate Râu Sadului din Mărginimea Sibiului și explorează frumusețea tradițiilor rurale românești. Structura așezării se deosebește de satele din apropiere: gospodăriile sunt grupate în interiorul cătunelor, dar există și unele răsfirate la marginea lor.
Casele tradiționale redau esența vieții în comunitate. Construite cu măiestrie, acestea păstrează autenticitatea prin utilizarea trunchiurilor de lemn masiv, netencuite pe exterior. Pereții interiori sunt îmbrăcați în tencuială de pământ, iar acoperișurile în țigle solzi din pământ ars sau alte materiale tradiționale.
Vei observa că încăperile sunt puține, reflectând modul de viață al locuitorilor, care își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber.
De-a lungul vremurilor meșteșugurile tradiționale au prosperat aici: de la prelucrarea textilelor și a lânii, până la cojocărit sau exploatarea și prelucrarea lemnului.
Multe dintre preocupările sătenilor au însă legătură cu hrana produsă, pusă pe masă, ce include în general alimente de bază, precum brânză, lapte, carne, ouă și slănină, dar și bunătăți pentru iarnă, ce se găsesc în cămara fiecărei gospodine.
În cele 4 cătune care alcătuiesc comuna Râu Sadului tradiția se îmbină armonios cu frumusețea naturală, oferindu-ți o incursiune autentică în inima Mărginimii Sibiului.
Continuare pe Romania-atractiva.ro