În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Cloașterf, supranumit și „Mica Vienă” a României, este un sat pitoresc aflat în inima comunei Saschiz, la doar un kilometru distanță de șoseaua națională care leagă Sighișoara de Brașov. Aici, arhitectura gospodăriilor se împletește armonios cu natura, iar casele, construite după modelul cetății din deal, au un farmec aparte.
Vei descoperi că peisajul arhitectural păstrează intacte elementele distinctive ale arhitecturii săsești: gospodăriile „închise”, cu ziduri impunătoare și curți protejate de porți masive, includ anexe precum: șoprul, șura și grajdul, aranjate cu grijă pentru a delimita spațiile pentru locuit de grădină.
Piatra și cărămida sunt materialele de bază în construcția caselor, iar lemnul se regăsește în grinzile care susțin planșeele dintre etaje. Acoperișurile sunt alcătuite din țiglă de solzi, conferindu-le o notă de autenticitate. Decorurile rafinate, inscripțiile pe medalioane de ipsos și pe nișe dreptunghiulare, precum și culorile pastelate îmbogățesc ornamentica locuințelor.
Descoperă în Cloașterf un colț de poveste, unde tradiția se împletește cu autenticitatea și frumusețea naturii. Aici, gospodăriile tradiționale sunt veritabile bijuterii arhitecturale care păstrează vie amintirea unor vremuri apuse, dar nu uitate.
Continuare pe Romania-atractiva.ro