În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
În Transilvania, peste dealuri înverzite și păduri bogate, descoperim în satele Ciucsângeorgiu și Bancu gospodării cu prispe generoase din lemn și porți impunătoare.
Arhitectura amintește de vremuri în care frumusețea se găsea în simplitatea fiecărui detaliu: lumânarea de pe masă, obloanele și stâlpii prispei, din lemn, grinda decorată cu motive de flori arhaice și curțile ce păstrează secretele unei istorii bogate și a unei munci trudnice. Cu secole în urmă, locuitorii de aici au creat o arhitectură definitorie, bazată pe forme geometrice simple și materiale locale: piatră, lemn, lut și șindrilă.
Fiecare construcție păstrează amprenta măiestriei, fiind alcătuită din bârne de lemn, plasate cu grijă pe o fundație solidă de piatră, sub un acoperiș în patru ape, inițial învelit în șindrilă. Astăzi, fiecare casă păstrează o mărturie a trecutului, gravată pe grinda sa – anul în care a fost construită, un tribut adus tradiției și meșteșugului locului.
Oamenii de aici te întâmpină cu brațele deschise și inimile calde, păstrând cu sfințenie moștenirea străveche a muncii în câmp și a îngrijirii animalelor.
Ciucsângeorgiu este un loc unde timpul pare să se fi oprit, unde tradiția trăiește în fiecare bătăie de inimă a comunității locale. Aici, vei găsi nu doar un sat, ci un adevărat colț de paradis în care tradiția completează armonios prezentul.
Continuare pe Romania-atractiva.ro