În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Nestemată a Banatului, comuna Bogda, situată în nordul județului Timiș, își dezvăluie frumusețea și istoria prin satele sale pitorești, precum Charlottenburg, Altringen, Buzad, Comeat și Sintar. Înconjurată de peisaje naturale idilice și aflată la doar 40 km de Timișoara, comuna Bogda este un loc perfect pentru o escapadă pentru cei ce sunt în căutarea liniștii și a autenticității.
Charlottenburg, inițial populat de familii germane aduse de Charlotte, soția guvernatorului Banatului, a trecut prin mai multe schimbări de-a lungul timpului. De la depopularea din timpul ocupației otomane, la recolonizarea cu populație germană și până la schimbarea succesivă a proprietarilor post-1780, istoria satului este un țesut complex de evenimente și perioade istorice care au contribuit la modelarea comunității de astăzi.
Anul 1876 a marcat un punct important în dezvoltarea satului, odată ce a început construcția bisericii actuale de către familia Sina de Hodos et Kizdia. Acest edificiu, alături de alte monumente, precum moara Irtel Martin, demolată în perioada comunismului, sunt pietre de hotar în povestea Charlottenburgului.
Charlottenburg, cu frumusețea sa arhitecturală simetrică și istoria sa bogată, este o fereastră către trecutul cultural divers al Banatului și o mărturie a rezilienței comunității sale. Vizitând acest sat, veți avea ocazia să experimentați o parte unică a patrimoniului românesc, într-un decor care îmbină armonios trecutul cu prezentul.
Continuare pe Romania-atractiva.ro