În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Se întinde pe ambele maluri ale râului Târnava Mare și oferă concentrat aproape tot ce înseamnă cultura Transilvaniei. Aici au fost descoperite vestigii din neolitic, bordeie medievale și tot aici poți să vezi vechi biserici monumentale.
Comuna Mugeni atrage turiștii prin arhitectura tradițională, folclor, dar și prin tradițiile culinare. Plimbându-te prin sat poți admira măiestria țăranilor care-și ridicau locuințele prin propria iscusință, rezistând sute de ani.
Talentul și ingeniozitatea locuitorilor se observă și în sculptura porților. Ei au creat o lume de basm cu forme abstracte și simbolice, motive organice, botanice și animaliere, cosmice și mai ales religioase.
Principalele ocupații ale locuitorilor acestor meleaguri au fost, și sunt încă, agricultura și creșterea animalelor.
Foarte aproape de noile curente ecologiste, aceste case pot pune Transilvania pe harta așezărilor conservate și redate turismului la fel ca satele vikingilor sau cele din sudul Franței.
Veniți să le vizitați, în felul acesta puteți să le și salvați!
Continuare pe Romania-atractiva.ro