Ruta satelor cu arhitectură tradițională: Drumul conacelor Comuna Ozun, sat Bicfalău
Ruta satelor cu arhitectură tradițională: Drumul conacelor Comuna Ozun, sat Bicfalău

Ruta satelor cu arhitectură tradițională: Drumul conacelor Comuna Ozun, sat Bicfalău

În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!

Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.

Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.

Să pornim pe Drumul conacelor din satul Bicfalău – un sat cu istorie îndelungată, ce te invită într-o călătorie autentică.

Pitoreasca așezare rurală transilvăneană este singura din România care deține aproape 40 de conace construite în perioada secolelor XVII-XIX. Dintre acestea, 20 păstrează și astăzi arhitectura originală, reprezentând un amestec fascinant de frumusețe tradițională și farmec rustic.

Arhitectura așezărilor rurale din Bicfalău s-a conturat în decursul veacurilor, fiind în strânsă legătură cu materialele de construcții existente în zonă. Conacele și casele de locuit sunt realizate în general din piatră sau cărămidă, țiglele sunt de tip solzi, grinzile din lemn sunt deseori sculptate cu data construirii casei, iar porțile de intrare au elemente de fier forjat.

Vei observa cum peisajul cultural păstrează atmosfera medievală a Europei: biserica centrală este înconjurată de case, grădini de zarzavat, livezi și pășuni, iar mai departe se întinde pădurea. Arhitectura omogenă a satului și casele bine construite reflectă o comunitate unită, cu tradiții păstrate cu mândrie. 

Astăzi, viața aici este o combinație între tradiții seculare și modernitate. În prezent, economia comunei se bazează pe prelucrarea laptelui și a cărnii, dar și pe activități tradiționale precum prelucrarea lemnului și olăritul.

Bicfalău te așteaptă pentru a-ți împărtăși poveștile și pentru a-ți oferi o experiență autentică în inima României. Vizitează acest loc fascinant și vei descoperi o parte din Transilvania care păstrează cu mândrie tradițiile și arhitectura sa unică.

Continuare pe Romania-atractiva.ro