Ruta gastronomiei tradiționale românești: Savori din Țara Moților
Ruta gastronomiei tradiționale românești: Savori din Țara Moților

Ruta gastronomiei tradiționale românești: Savori din Țara Moților

Peisajul culinar românesc: Rețeta sofisticată a unei experiențe delicioase!

În călătoria noastră culinară, degustăm România, cu ierburi sau mirodenii cu iz de Orient și tradiții balcanice, turcești sau maghiare. Suntem primiți în bucătăriile locale unde mâncărurile robuste au fiecare câte un secret și un povestitor gata să-l dezvăluie celor deschiși la vorbă.

De la ciobanii români, la măcelarii sași sau pescarii din Delta Dunării, fiecare rețetă este o ofrandă adusă acestor locuri străvechi. Fiecare anotimp ne invită la o sărbătoare prin mâncare bună, adevărată, cu sufletul pus în toți pașii facerii ei.

Există în lume locuri unde fiecare clipă pare să stea-n loc și să se încăpățâneze să-și dezvăluie frumusețea, lent, îndemnându-te să stai, să te oprești și să o savurezi. Un astfel de loc este Parcul Natural Apuseni, un loc ascuns în vestul României, acolo  unde munții Bihor și Vlădeasa își întâmpină vizitatorii într-un decor de poveste. Aici, cei ce vor păși în Țara Moților, vor descoperi peisaje de o frumusețe aparte, și obiceiuri culinare autentice; o lume unde tradiția și gustul se întâlnesc și își unesc poveștile despre arome și culori.

Imaginează-ți acum că pornești într-o călătorie în care fiecare fel de mâncare pe care-l guști devine o experiență, unde fiecare element al pământului își spune propria sa poveste menită să-ți încânte simțurile – cartoful de Râșca, soi vechi, renumit pentru coaja sa subțire, se transformă în feluri gastronomice ce aduc un omagiu pământului, sau ciupercile sălbatice, culese una câte una din pădurile seculare, care adaugă o notă de mister și de rafinament fiecărui preparat în care sunt incluse.

Și pentru că fiecare experiență culinară merită să se încheie cu un gust dulce, gemurile, siropurile și sucurile naturale, cele care concentrează în sticlă toată esența fructelor crescute sub soarele blând al Munților Apuseni vor încheia ceremonia gusturilor acestor meleaguri fabuloase. 

Continuare pe Romania-atractiva.ro