Peisajul culinar românesc: Rețeta sofisticată a unei experiențe delicioase!
În călătoria noastră culinară, degustăm România, cu ierburi sau mirodenii cu iz de Orient și tradiții balcanice, turcești sau maghiare. Suntem primiți în bucătăriile locale unde mâncărurile robuste au fiecare câte un secret și un povestitor gata să-l dezvăluie celor deschiși la vorbă.
De la ciobanii români, la măcelarii sași sau pescarii din Delta Dunării, fiecare rețetă este o ofrandă adusă acestor locuri străvechi. Fiecare anotimp ne invită la o sărbătoare prin mâncare bună, adevărată, cu sufletul pus în toți pașii facerii ei.
Gusturile bihorene ajută orice turist să descopere sufletul oamenilor de la poalele Apusenilor, amestecul de culturi și peisajul divers.
Cine ajunge în Țara Beiușului, depresiunea cuprinsă între Munții Codru Moma și Munții Pădurea Craiului, zonă a peșterilor și văilor, trebuie să pornească pe ruta gastronomică desenată ca un spic care face legătura între câteva localități unde se întâlnesc influențe etnice ale maghiarilor, slovacilor sau evreilor.
Iată doar una dintre rețetele specifice ale acestor locuri extraordinare:
Se iau verdețuri proaspete de sezon, ceapă verde, mărar, spanac, poate lobodă, se taie mărunt și se amestecă fără grabă cu brânza fărâmițată. Cartofii se fierb în apă și sare și se zdrobesc, adăugându-se brânză sărată. Pentru prepararea aluatului se cerne o cană de făină de grâu și se frământă împreună cu apă caldă turnată lent până acesta devine elastic. Se întinde pe masă în fâșii egale care se ung cu untură de porc și se lasă să se odihnească un sfert de oră. Apoi fiecare fâșie e întinsă până devine subțire și aproape transparentă. Foile de aluat sunt umplute cu amestecurile de verdețuri, cartofi și brânză pe o față de masă de in, cânepă sau bumbac. Se prind marginile țesăturii, se ridică o parte pentru ca aluatul să se ruleze aproape singur. Când sunt gata toate batoanele, se așează în tavă și plăcinta este unsă cu ouăle bătute și amestecate cu ulei. Se lasă 40 de minute în cuptorul încins la 200 de grade și se scoate aburindă spre deliciul și bucuria celor curioși să afle cum e vestita plăcintă ca la Beiuș.
La Vașcău există o brutărie unde se face din făină de secară pită neagră de Vașcău, dar și o carmangerie unde găsești produse din carne afumată tradițional, la Colești e un restaurant cu rețete tradiționale, la Briheni are loc Festivalul Plăcintelor cu Placinta pe lopată ca la Briheni ca vedetă, la Săliște de Vașcău sunt dulcețuri, zacuscă și siropuri de la Traista Bunicii, la Spinuș de Pomezeu Popa Tudor Ionuț face o miere specială, la Beiuș trăiesc câțiva meșteri, cum ar fi lutierul Cornel Palladi, la Roșia se organizează Festivalul „Straița Plină” în octombrie, iar la Poienii de jos se fac renumite ceaiuri și tincturi din plante medicinale. Unii dintre producători sunt Albut Remus – plante medicinale și Tirban Marius Gheorghe.
Există chiar un ghid culinar „Retete tradiționale de Bihor” – un proiect special al Consiliului Județean Bihor pentru păstrarea unicității gusturilor de Bihor. Vă recomandăm să încercați tocănița de Bihor, tocana de unghii de porc, Babgulyas (gulaș de fasole), plăcintă pe fer – mâncăruri esențiale pentru a descoperi tot ce are de oferit culinar acest județ.
Continuare pe Romania-atractiva.ro