Peisajul culinar românesc: Rețeta sofisticată a unei experiențe delicioase!
În călătoria noastră culinară, degustăm România, cu ierburi sau mirodenii cu iz de Orient și tradiții balcanice, turcești sau maghiare. Suntem primiți în bucătăriile locale unde mâncărurile robuste au fiecare câte un secret și un povestitor gata să-l dezvăluie celor deschiși la vorbă.
De la ciobanii români, la măcelarii sași sau pescarii din Delta Dunării, fiecare rețetă este o ofrandă adusă acestor locuri străvechi. Fiecare anotimp ne invită la o sărbătoare prin mâncare bună, adevărată, cu sufletul pus în toți pașii facerii ei.
De la clasicele papricașuri de pui și vițel, cu găluște din făină sau mămăligă, până la delicioasele gulașuri ardelenești și secuiești, un pic picante și cu miros și fin gust de chimen, dar și la nenumăratele alte bucate savuroase și nemaipomenit de gustoase, fiecare fel de mâncare spune în Mureș o poveste despre tradițiile și cultura acestei regiuni. Sarmalele cu coaste afumate, clătitele cu brânză, sau fripturile de miel, ied și porc, la tavă, transformă oricând o banală masă, într-o experiență culinară memorabilă.
Gustul ospitalității din județul Mureș înseamnă o călătorie captivantă și autentică prin specificul local, însoțită de ritmul relaxat și tihnit al traiului încet și bucuria gătitului lent, cu răbdare și mai presus de toate, cu dragoste și drag. Inspirată de mișcarea internațională Slow Food, această regiune își propune să promoveze mâncarea locală, curată și sănătoasă, oferind vizitatorilor o experiență gastronomică cum nicăieri nu mai găsești.
Forma spiralei ce înconjoară județul Mureș, simbolul Slow Food, asemănătoare cochiliei unui melc, te va ghida către cele mai pitorești ascunzișuri ale regiunii, unde vei descoperi aromele și bogăția fiecărei microregiuni ale sale.
O incursiune în orașul Târgu Mureș și împrejurimi te va pregăti pentru călătoria către Pănet, un loc pitoresc pe parcursul drumului județean spre centrul țării. De acolo vei urma drumul spre nord, trecând prin Glodeni și Voivodeni, unde vei explora zona viticolă Batoș și recomandările din Reghin, vei bea cel mai aromat vin și te vei plimba visător printre rândurile de viță de vie. Vei continua călătoria prin Munții Gurghiului, către stațiunea Sovata și Valea Târnavei Mici, inclusiv Valea Nirajului, iar în toate aceste locuri te vei bucura de autenticitatea gastronomică locală. În partea de sud a județului, călătoria ta gastronomică se va încheia la Saschiz și Cund, două locuri de basm, ce amintesc de povești cu prinți, prințese și castele medievale.
Ruta gastronomică Gustul Ospitalității cuprinde astăzi 29 de localități, de la Miercurea Nirajului până la Daneș, fiecare oferind o paletă distinctă de arome și tradiții gastronomice. În această călătorie a gustului, te vor întâmpina oameni ospitalieri și peisaje pitorești, descoperind autenticitatea și bucuria traiului încet, cu timp și tihnă, în fiecare colț al județului Mureș.
Continuare pe Romania-atractiva.ro