Ruta cetăților: Cetatea Mikó
Ruta cetăților: Cetatea Mikó

Ruta cetăților: Cetatea Mikó

În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!

Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.

Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.

Dacă te afli în frumosul oraș de la poalele Munților Ciucului, Cetatea Mikó reprezintă alegerea potrivită pentru o experiență perfectă de călătorie. Impunătoare, sobră și elegantă, clădirea este reprezentativă pentru arhitectura Renașterii târzii din Transilvania.

Inițiatorul construcției a fost Ferenc Mikó Hídvégi (1585-1635), o figură remarcabilă în viața politică transilvăneană de la începutul secolului al XVII-lea, consilier al principelui Gabriel Bethlen, un abil diplomat, cronicar și cărturar al scaunului Ciuc.

Cetatea a avut destinația inițială de reședință nobiliară, fiind numită în documentele vremii Mikó-újvár – Cetatea cea nouă a lui Mikó. A fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1631.

Construită în stil italian vechi, clădirea a cunoscut transformări arhitecturale importante în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Lucrările de reconstrucție și fortificare s-au executat din ordinul generalului imperial Stephan Steinville și au avut loc între anii 1714-1716. Cetatea reconstruită a fost înconjurată atunci de un val gros de pământ de formă dreptunghiulară. La fiecare dintre cele patru colţuri a fost ridicat câte un bastion. În prezent, doar pe latura sudică mai pot fi văzute urme ale acestora. 

Planul cetăţii, elaborat în anul 1735 de inginerul militar Johann Conrad von Weiss, constituie astăzi o importantă sursă de documentare pentru istoria monumentului.

Continuare pe Romania-atractiva.ro