Ruta cetăților: Cetatea Costești-Cetățuie
Ruta cetăților: Cetatea Costești-Cetățuie

Ruta cetăților: Cetatea Costești-Cetățuie

În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!

Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.

Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.

Cetatea Costești-Cetățuie, considerată cea mai veche fortificație din Munții Orăștiei, îți oferă prilejul unei călătorii fascinante în trecutul străvechi al Daciei.

În secolul I î.Hr., aici a funcționat, cel mai probabil,  prima capitală a regatului dacic înființat de Burebista. Ulterior, Cetatea Costești-Cetățuie a reprezentat un important punct strategic de apărare a căii principale de acces spre Sarmizegetusa Regia. Astăzi, ruinele sale vorbesc vizitatorilor despre măreția și rezistența poporului dac în fața incursiunilor romane.

Dealul Cetățuia, ales cu înțelepciune, oferea o vizibilitate perfectă spre Valea Mureșului. În plus, locul beneficia de o apărare naturală foarte bună prin pantele abrupte din partea superioară a dealului.

Ruinele vechilor turnuri, zidurile din blocuri masive de calcar și platformele de luptă îți dezvăluie ingeniozitatea constructorilor din acele vremuri. Cele patru temple patrulatere aflate în incinta fortificaţiei sau în apropierea acesteia conturează imaginea unei civilizații superioare și a complexității spiritualității dacice.

Ajuns aici, vei fi convins că ai atins nu numai o interesantă destinație turistică, ci și o piesă reprezentativă din tezaurul strămoșilor daci. 

Îndrăznește să cunoști mai mult, mergând pe firul istoriei!

Continuare pe Romania-atractiva.ro