În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.
La o distanță de 10 km de localitatea Turia, pe un vârf de stâncă cu pante abrupte, se află ruinele cetății Bálványos. Aceasta este una dintre cele mai vechi și puternice cetăți din sud-estul Transilvaniei, pe care arheologii o consideră ca fiind edificată cândva în secolele XI–XII.
Povestea locului
Pe parcursul a cel puțin trei secole cetatea a rezistat cu stoicism în fața invadatorilor, protejând viața și avuția celor care locuiau în interiorul fortificației.
Aceasta suferă însă distrugeri mai mici ori mai mari cu ocazia diverselor lupte care au avut loc aici. Cert este că, în anul 1603, văduva lui Apor Miklos, Lázár Borbála, părăsește cetatea mutându-se mai „la câmpie”, în zona localității Turia, unde se află și acum conacul Apor. Din acel moment, părăsită, cetatea începe să se degradeze. În anul 1970 se prăbușește și donjonul înalt de 20 de metri, cauza fiind un cutremur.
Astăzi, încă mai sunt vizibile porțiuni din vechea și puternica fortificație.
Continuare pe Romania-atractiva.ro