În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.
Cetatea Almașului apare în documente, pentru prima dată, în anul 1370. Aceasta este recunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice cetăți din Transilvania. Numele conservat de tradiție trimite către un nobil Desideriu, aparținător unei ramuri a familiei Borșa, care a trăit pe la începutul secolului, fiind fiul voievodului Transilvaniei Gyork.
Ansamblul fortificat, construit cel mai probabil, între anii 1247-1278, avea în componență un palat, o casă a doamnelor, o casă pentru oaspeţi, o casă pentru dorobanţi şi o bucătărie.
În anul 1658, cetatea a suferit un ultim asediu, fiind incendiată de tătari. Din această cauză, fortificația a avut mult de suferit. Cetatea s-a conservat doar parțial, spre nord de localitate, pe un platou protejat dinspre sud și vest de pante abrupte. Elementele componente sunt păstrate doar într-o proporție restrânsă.
Continuare pe Romania-atractiva.ro