Rolul apei pentru o viață sănătoasă
Rolul apei pentru o viață sănătoasă

Rolul apei pentru o viață sănătoasă

Ai auzit de multe ori că apa este esențială pentru sănătatea ta. Dar știi de ce?

   Consumul de apă în fiecare zi este crucial din mai multe motive: reglează temperatura corpuluimenține articulațiile lubrifiateprevine infecțiilefurnizează substanțe nutritive către celule și menține funcționarea corectă a organelor. A fi bine hidratat îmbunătățește, de asemenea, calitatea somnuluiactivitățile cognitive și starea de spirit. Descoperă în articolul nostru cum apa te poate ajuta să îți îmbunătățești starea de bine.

       1. Apa reglează temperatura corpului

A rămâne hidratat este important pentru menținerea temperaturii corpului. Corpul tău pierde apă prin transpirație în timpul activității fizice și în medii fierbinți.

Transpirația îți menține corpul răcoros, dar temperatura corpului va crește dacă nu completezi apa pe care o pierzi prin acest proces. Acest lucru se datorează faptului că corpul tău pierde electroliți și plasmă când este deshidratat.

Dacă transpiri mai mult decât de obicei, asigura-te că bei multă apă pentru a evita deshidratarea.

2.       Apa ajută la crearea salivei

Apa este o componentă principală a salivei. Saliva include, de asemenea, cantități mici de electroliți, mucus și enzime. Este esențial pentru descompunerea alimentelor solide și menținerea gurii sănătoase.

În general, corpul tău produce suficientă salivă cu aport regulat de lichide. Cu toate acestea, producția de salivă poate scădea ca urmare a vârstei sau a anumitor medicamente sau terapii.

Dacă gura este mai uscată decât de obicei și creșterea aportului de apă nu ajută, este indicat să consulți medicul.

3. Apa protejează țesuturile, măduva spinării și articulațiile

Consumul de apă ajută la lubrifierea și amortizarea articulațiilor, măduvei spinării și țesuturilor. Acest lucru te va ajuta să te bucuri de activitate fizică și să diminezi disconfortul cauzat de afecțiuni precum artrita.

4. Apa ajută la eliminarea toxinelor

Corpul tău folosește apă pentru a transpira, a urina și a avea mișcări intestinale.

Transpirația reglează temperatura corpului atunci când depui efort sau în cazul temperaturilor ridicate. Ai nevoie de apă pentru a completa lichidul pierdut din transpirație.

De asemenea, aveți nevoie de suficientă apă în sistemul tău pentru a avea scaun sănătos și pentru a evita constipația.

Rinichii tăi sunt, de asemenea, importanți pentru filtrarea deșeurilor prin urinare. Aportul adecvat de apă îți ajută rinichii să funcționeze mai eficient și ajută la prevenirea calculilor renali.

5. Apa contribuie la maximizarea performanței fizice

Este esențial să bei multă apă în timpul activității fizice. Sportivii pot transpira până la 6-10% din greutatea corporală în timpul activității fizice.

Hidratarea este responsabilă de asemenea și pentru puterea și rezistența ta din cadrul activității fizice.

Este posibil să fii mai susceptibil la efectele deshidratării dacă participi la antrenamente de anduranță sau la sporturi de intensitate ridicată, cum ar fi baschetul.

Efectele negative ale exercițiilor fizice la căldură fără suficientă apă pot include afecțiuni medicale grave, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și hipertermia. Deshidratarea extremă poate provoca convulsii și chiar moarte.

6. Apa ajută la digestie

Contrar a ceea ce unii cred, experții confirmă că apa potabilă înainte, în timpul și după masă îți va ajuta corpul să descompună mai ușor mâncarea pe care o consumi. Acest lucru te va ajuta să digeri alimentele mai eficient și să profiți la maximum de mese.

Cercetările arată că ne adaptăm la modificările consistenței conținutului alimentar și al stomacului, indiferent dacă este mai solid sau mai lichid.

7. Apa ajută la absorbția nutrienților

Pe lângă faptul că ajută la descompunerea alimentelor, apa ajută la dizolvarea vitaminelor, mineralelor și a altor substanțe nutritive din alimente. Apoi transportă aceste componente vitaminice către restul corpului pentru utilizare.

8. Te ajută să slăbești

Studiile au legat grăsimea corporală și pierderea în greutate cu apa, atât la fetele supraponderale, cât și la femei. Consumul mai mare de apă în timpul dietei și exercițiilor fizice te poate ajuta să pierzi kilogramele în plus.

9. Apa îmbunătățește circulația oxigenului din sânge

Apa transportă substanțe nutritive și oxigen, utile întregului corp. Aportul zilnic de apă îți va îmbunătăți circulația și va avea un impact pozitiv asupra stării tale generale de sănătate.

10. Apa ajută la combaterea bolilor

Consumul de apă în cantități suficiente poate ajuta la prevenirea anumitor afecțiuni medicale, precum:

       ·       constipația

       ·       pietre la rinichi

       ·       astmul indus de efort

       ·       infecții ale tractului urinar

       ·       hipertensiunea

Apa, de asemenea, ajută la absorbția de vitamine, minerale și substanțe nutritive importante din alimente, ceea ce îți va crește șansele de a rămâne sănătos.

11. Apa îți dă un boost de energie

Apa îți activează metabolismul iar o creștere a metabolismului a fost asociată cu un impact pozitiv asupra nivelului de energie.

12. Apa ajută la funcția cognitivă

O hidratare adecvată este esențială pentru a rămâne în formă cognitivă maximă. Studiile arată că lipsa unui consum suficient de apă poate avea un impact negativ asupra concentrării, vigilenței și memoriei pe termen scurt.

13. Apa ajută la îmbunătățirea dispoziției

Consumul redus de apă poate afecta și starea de spirit. Deshidratarea poate duce la oboseală și confuzie, precum și la anxietate.

14. Apa ajută la menținerea pielii sănătoase

Aportul adecvat de apă te va ajuta să îți menții pielea hidratată și poate favoriza producția de colagen. Cu toate acestea, aportul de apă nu este suficient pentru a reduce efectele îmbătrânirii. Acest proces este, de asemenea, conectat la genele tale și la protecția solară.

15. Apa previne deshidratarea generală

Deshidratarea este rezultatul lipsei de apă a corpului. Și pentru că apa este imperativă pentru atât de multe funcții corporale, deshidratarea poate fi foarte periculoasă.

Deshidratarea severă poate duce la o serie de complicații severe, inclusiv:

       ·       umflături în creier

       ·       insuficiență renală

       ·       convulsii

Asigură-te că bei suficientă apă pentru a compensa ceea ce s-a pierdut prin transpirație, urinare și activități metabolice pentru a evita deshidratarea.

mets.ro