Am explorat, recent, comorile ascunse ale Hunedoarei și am fost fermecați de diversitatea peisajului, de multitudinea de obiective turistice și de frumusețea de neegalat a satelor încremenite în timp. Printre locurile care ne-au impresionat se află și Peștera Bolii, despre care îți povestim mai jos.
Peștera Bolii, locul magic, de neratat, în județul Hunedoara
Unde? La marginea orașului Petroșani, în județul Hunedoara, între Munții Retezat și Parâng.
Peștera Bolii, aflată la 720 de metri altitudine, la un kilometru de drumul național care leagă orașele Petroșani și Hațeg, este una dintre cele mai impresionante și accesibile formațiuni carstice din România. Numele peșterii nu are legătură cu vreo boală, ci are origini în istoria locului, fiind asociat cu o veche familie nobiliară influentă din zonă, „Bolia”, care deținea pământurile din jur. A fost locuită încă din preistorie, dovadă fiind vase din lut și unelte din piatră şi os descoperite aici, care datează din perioada Paleoliticului. În Evul Mediu, a fost folosită ca refugiu împotriva invaziilor tătare și otomane.
Peștera este străbătută de râul Jupâneasa, care a săpat, în calcare, în timp, spații impresionante. Galeria principală are o înălțime de aproape 10 metri și o lățime de aproximativ 20 de metri, facilitând accesul în subteran, chiar și celor mai neexperimentați turiști. Poți admira stalactitele și stalagmitele de diverse forme și dimensiuni, dar și jocurile de lumină, așezate atent, astfel încât să se reflecte spectaculos și să pună în valoare pereții de calcar. Vezi aici o cazare superbă în zonă!
Peștera Bolii se întinde pe o lungime de 455 de metri. Vei fi uimit să vezi, în interior, pereți enormi de 45 de metri înălțime, care îi conferă locului o acustică deosebită. Râul Jupâneasa curge domol, în subteran, iar susurul apei îți oferă o senzație de liniște și de relaxare. În perioadele ploioase, debitul râului crește, oferind un spectacol natural impresionant.
Legendele fascinante ale Peșterii Bolii
De-a lungul timpului, în jurul peșterii s-au țesut numeroase legende, care i-au dat o aură de mister. Cea mai cunoscută dintre ele este legenda Jupânesei. Se spune că, în vremurile geto-dacilor, stăpâna pământurilor din trecătoare ar fi fost o domniţă frumoasă, căreia oamenii-i ziceau Jupâneasa. Ea își dorea în taină, ca iubitul ei, chemat la luptă de Lupii Albi, să se întoarcă din război și se ruga, neîncetat, în peşteră, la icoana Sfintei Fecioare Maria, apariţia naturală în stânca peşterii, să o ajute. Înduplecată de rugăminţile Jupânesei, Fecioara Maria ar fi transformat-o într-un pârâu care curge vijelios spre, în căutarea eternă a iubitului. Vezi aici o cazare superbă în zonă!
Apariția misterioasă în stâncă a Fecioarei Maria cu pruncul Isus
În peșteră, în partea dreaptă, după podețul principal, se află, în stâncă, ieșită în relief, imaginea Fecioarei Maria cu pruncul Isus în brațe. Se crede că ar fi apărut încă din timpuri străvechi și că, dacă ajungi aici, în fața icoanei, vei simți o energie aparte, liniște și echilibru. Locul are o mare încărcătură energetică, iar întreaga zonă a peșterii face parte din centrul energetic Petroșani-Tismana, înscrisă pe harta locurilor energetice din România.
În peșteră au loc și evenimente culturale, cum ar fi concerte de muzică clasică, datorită acusticii sale excelente. În ultimii ani, peștera a găzduit mai multe spectacole care au adus laolaltă muzicieni și artiști, creând o experiență inedită în mijlocul naturii. Vezi aici o cazare superbă în zonă!
Acces: De la drumul principal, cobori mai multe trepte până la gura peșterii. Intrarea costă 10 lei, iar traseul de vizitare este ușor accesibil și bine marcat, fiind o destinație ideală pentru familiile cu copii.
Unde te cazezi?Dacă vrei să explorezi zona, o cazare faină și la preț decent, de tip A Frame, este Dor de Hațeg. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Obiective turistice, în județul Hunedoara
Județul Hunedoara este, poate, unul dintre cele mai interesante locuri din România, unde ca turist poți explora o multitudine de obiective uimitoare: de la castele și cetăți dacice până la peisaje incredibil de frumoase. Îți spunem, mai jos, doar câteva dintre acestea.
Castelul Corvinilor, Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, Fundătura Ponorului, Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Rezervația de zimbri Hațeg-Silvuț, Parcul Național Retezat, Munții Parâng, Cetatea Deva, Geoagiu Băi, Mănăstirea Prislop, Biserica din Densuș, Arsenal Park, Muzeul Aurului din Brad, Cetatea Orăștiei, Stațiunea Straja, Geoagiu-Băi, Vața-Băi, Via Transilvanica din Hunedoara, I Giardini di Zoe, Geoparcul Internațional Unesco Țara Hațegului.
Sursa: https://calatorinbascheti.ro/