O simplă plimbare scurtă în fiecare zi poate reduce depresia
O simplă plimbare scurtă în fiecare zi poate reduce depresia

O simplă plimbare scurtă în fiecare zi poate reduce depresia

Depresia – un sentiment apăsător de gol, tristețe sau incapacitatea de a simți fericire – este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de sănătate mintală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), afectează aproximativ 5% dintre adulții din întreaga lume. În Statele Unite, în 2020, 21 de milioane de adulți (8,4% din toți adulții), au avut cel puțin un episod depresiv major, cu rate mai mari la femei decât la bărbați.

În Regatul Unit, statisticile guvernamentale arată că una din șase persoane a prezentat simptome depresive în perioada 2021-2022. Tratamentele pentru depresie depind de tipul de depresie de care o suferă o persoană, dar pot include antidepresive, psihoterapie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau o combinație de terapie și medicamente. Sunt eficiente pentru mulți oameni, dar depresia poate reveni odată ce tratamentul este oprit.

Un mic exercițiu poate conta mult


Există tot mai multe dovezi că schimbările stilului de viață pot reduce simptomele depresive. O analiză din 2014 a 21 de studii a constatat că o dietă bogată în fructe, legume, pește și cereale integrale poate fi asociată cu un risc redus de depresie. Și o revizuire din 2022 a descoperit că exercițiile fizice atenuează simptomele depresive. Cu toate acestea, puține studii au analizat cât de mult exercițiu este necesar pentru a avea un impact pozitiv asupra depresiei.

Acum, un studiu de 10 ani a descoperit că chiar și cantități mici de exerciții fizice pot reduce depresia în rândul adulților în vârstă – persoanele cu vârsta de 50 de ani și mai mult. Studiul, care a fost finanțat de Health Research Board (HRB) Irlanda și apare în JAMA Network, a constatat că o plimbare rapidă de 20 de minute, de 5 ori pe săptămână, reduce semnificativ riscul de depresie.

Autorul studiului, dr. Eamon Laird, cercetător postdoctoral la Universitatea din Limerick, Irlanda, a explicat pentru Medical News Today de ce echipa a efectuat acest studiul:

“Din păcate, depresia este din ce în ce mai răspândită în populația de adulți în vârstă și este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice, inclusiv boli cardiovasculare (BCV), declin cognitiv, mortalitate și sinucidere. Activitatea fizică s-a dovedit anterior a fi asociată cu un risc redus de depresie; cu toate acestea, nimeni nu a investigat încă care este doza minimă de activitate fizică care ar putea oferi beneficii”.

Orice exercițiu reduce depresia


Cercetătorii au inclus 4.016 participanți de la The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA), un studiu longitudinal pe scară largă care își propune să îmbunătățească experiența de îmbătrânire a oamenilor din Irlanda. Ei au colectat date în cinci momente între octombrie 2009 și decembrie 2018.

La fiecare moment, cercetătorii au colectat informații detaliate despre factorii demografici, de sănătate, stilul de viață și sociali, fie printr-un chestionar auto-completat. Ei au evaluat simptomele depresive folosind forma scurtă a Centrului pentru Studii Epidemiologice Depresie (CES-D). Din aceasta, au clasificat depresia majoră fie ca un scor CES-D mai mare sau egal cu nouă și/sau un episod depresiv major la oricare dintre momentele de colectare a datelor.

La fiecare punct de date, participanții și-au raportat singuri activitatea fizică din ultimele 7 zile. Au trebuit să înregistreze câte zile și cât timp au întreprins activități viguroase, moderate și de mers pe jos. Cercetătorii au estimat apoi numărul total de minute pe săptămână pentru fiecare individ și le-au clasificat în activitate fizică scăzută, moderată sau ridicată.

“Am descoperit că adulții în vârstă care efectuează doar 20 de minute pe zi (timp de 5 zile pe săptămână) de activitate fizică moderată până la viguroasă au avut un risc cu 16% mai mic de simptome depresive și o șansă de depresie cu 43%”, a spus dr. Laird.

Sursa: DCNews