Folosite inițial ca element de decor, microplantele sunt tot mai des consumate
Folosite inițial ca element de decor, microplantele sunt tot mai des consumate

Folosite inițial ca element de decor, microplantele sunt tot mai des consumate

Inițial microplantele erau folosite ca element de decor. Și-au făcut loc, între timp, în salate, pe lângă fripturi și pe blaturi de pizza.  

În magazinele mari sunt tot mai prezente ghivecele cu lăstari și plante aromatice, dar și cutiile cu flori comestibile. Au arome pregnante și mari beneficii de sănătate – așa explică cercetătorii români succesul recent al cultivării de microplante.

Câteva sute de mii de euro, bani europeni, vor fi investiți în dezvoltarea tehnologiei specifice.

Peste un milion de fire de microplante vii au plecat, anul trecut, dintr-un ansamblu de sere din zona Ploiești spre zeci de supermarketuri din țară. Culturile sunt pe verticală și se poate merge cu ele până la 30 de etaje.

Cristian Tudor, proprietar seră: „Microplantele sunt plante normale, în prima fază de vegetație. Erau destinate, în mare parte, consumatorilor profesioniști, în zona de HoReCa. Acum ne-am dus și către plante aromatice, flori comestibile, către verdețuri și altele din zona asta de consum de masă”.

Dacă acum 4-5 ani, lăstarii de roșii, fasole, mazăre, broccoli apăreau mai degrabă la mese cu mare dichis, acum îi găsim în fotografii postate pe net de români care experimentează acasă. Sunt aproximativ 80 de producători care livrează pieței interne cam 70 de specii de microplante. 

Dovadă a cererii în creștere pentru asemenea plante minione este și apariția în magazine – în cazul nostru, lângă raftul cu cartofi – a unor asemenea microsere. Plantele sunt aduse aici când au 2-3 cm și mai stau câteva zile la 24 de grade, în turbă și sub lumina ultravioletă, până ajung la dimensiunea optimă.

O cutie sau un ghiveci cu microplante care ajung pentru 3-4 porții costă 5-6 lei. În loc de o roșie puteți pune lăstari câți prindeți cu două degete.

Cantitatea de nutrienți din stadiul incipient al plantei este uriașă

Universitatea bucureșteană de Agronomie tocmai a câștigat 200.000 de euro într-un proiect Erasmus. Cercetătorii fac training cu studenți din patru țări pentru această agricultură aparte. Ca să-i recoltezeze, cultivatorii tund lăstarii cu forfecuța.

Deși consumul de microplante nu are restricții, 30 de grame pentru o porție sunt suficiente. Altfel, vor domina celelalte arome.   

Sursa: Pro TV