Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave

Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave

Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care menţin sănătatea celulelor.

Nu întâmplător, spune cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, medicii recomandă la unison consumul de fructe şi legume.

Pe lângă aportul lor alimentar, sunt bune şi din punct de vedere medicinal, pentru că ele contribuie la prevenirea unor boli. Licopenul, carotenul, biotina, capsaicina, vitaminele sunt câteva dintre substanţele produse de aceste plante, de care organismul uman are mare nevoie.

Tomata, supranumită regina legumelor, se cultivă în România pe suprafeţele cele mai mari, din rândul legumelor, şi este folosită pe scară largă în alimentaţie, în diverse preparate. Consumul mare de tomate este recomandat celor care vor să ţină departe bolile de organismul lor. Roşiile au un rol chiar şi în prevenirea cancerului, ne asigură cercetătorul buzoian.

„Are în compoziţie substanţe flavonoide, substanţe antioxidante. Deci, celor care vor să se ferească de cancer, de boala aceasta nemiloasă pe care o întâlnim frecvent, le dă o oarecare protecţie pentru că substanţele acestea previn îmbolnăvirea celulei sau contribuie chiar la pansarea sau extragerea radicalilor liberi de la nivelul celular şi îi elimină din organism”, spune Costel Vânătoru.

Recomandarea legumicultorilor este să consumăm tomatele mai ales în această perioadă, când apar roşiile româneşti, care provin din exploataţii unde nu s-au folosit substanţe chimice şi s-a utilizat o tehnologie clasică de fertilizare. Legumele produse într-un mediu artificial preiau  din substanţele de sinteză sau pesticidele cu care au fost tratate.

„Ca legumele să aibă beneficii asupra organismului nostru, trebuie să fie produse fie în sistem ecologic, fie în tehnologii tradiţionale, fără să provină din aceste ferme unde se cultivă în sistem intensiv, cu substanţe de sinteză, tehnologii din acestea avansate, cum este în afară, anume cultura legumelor fără sol, pe suport nutritiv, vată minerală sau alt suport”, declară Vânătoru.

Citeste continuarea pe adevarul.ro