De ce sa pui pietre in pomi
De ce sa pui pietre in pomi

De ce sa pui pietre in pomi

Ne dorim cu totii sa mancam legume si fructe cat mai curate, fara chimicale. Putini stiu ca pentru a ajunge la acest lucru exista si unele metode de ingrijire a pomilor, vechi, pe care le foloseau parintii si bunicii nostri in livada.

Desi o sa vi sa para ciudate sau chiar haioase, aceste metode vechi sunt totusi eficiente. Astazi o sa va povestim despre tehnica de a pune pietre in pomi. La ce ne ajuta?

De unde a pornit aceasta idee?

Aplicarea unor pietre in coronamentul pomilor, in special in zona de ramnificatie a tulpinii, este o practica straveche, ce nu se mai utilizeaza astazi. Cu toate acestea, pe atat e de banala, pe atat e de eficienta e tehnica.

Pe timpuri nu existau motocoase pentru a taia iarba. Cand dadeau peste o piatra, in iarba, oamenii o luau si o puneau in pom. In urmatorul an observau ca pomii care aveau pietrele erau mai bine dezvoltati, explica Tibi Tips.

Ce se intampla: Exista roci atat acide, cu pH acid, cat si bazice, care se gasesc pe altitudini mai joase. In componenta lor se regasesc minerale solubile: calcar, magneziu, potasiu etc. Sub actiunea ploii, mineralele se spala din piatra si curg pe pom, fiind un fel de ingrasamant si protectie pentru pom.

Bineinteles, o astfel de metoda nu poate inlocui produsele de hranire a solului, dar intr-o anumita masura contribuie si ea la fructificarea pomilor.

Sursa: cultivaprofitabil.ro