Articole

De ce este bine să consumăm mentă

Proprietățile sale vindecătoare sunt cunoscute de mult timp și se spune că ajută la diverse afecțiuni precum durerile gastrointestinale, răcelile, durerile de cap și durerile musculare.

Menta piperată (Mentha x piperita) – Menta piperată este clasicul dintre soiurile de mentă și este des întâlnită în grădini și în ghivece. Originea sa este neclară, însă se știe că este un hibrid între menta de apă (Mentha aquatica) și menta verde (Mentha spicata). Este apreciată mai ales pentru conținutul ridicat de mentol și aroma sa iute-picantă. În ceea ce privește cultivarea, este nepretențioasă, perenă și rezistentă.

Menta creață (Mentha spicata Syn. Mentha viridis) – Chiar dacă denumirea nu este atât de comună, menta creață este probabil cea mai utilizată dintre soiurile de mentă. Acest tip de mentă dă pastelor de dinți, gumelor de mestecat sau dulciurilor gustul mentolat specific. Originară din Europa, acum este răspândită și în mare parte din Asia și Africa. Menta creață este foarte rapidă în creștere și formează lăstari. Poate ajunge până la 130 cm înălțime și înflorește în alb și violet, din iulie până în septembrie, scrie plantura.

Menta de apă (Mentha aquatica) – Denumirea de mentă de apă se referă la Mentha aquatica. A apărut în Europa și acum se găsește în mare parte din Africa și Europa. După cum sugerează numele, această mentă preferă condițiile umede, fiind întâlnită în sălbăticie pe maluri, șanțuri, mlaștini și pajiști umede. Particularitatea semințelor acestui tip de mentă este că se răspândesc doar prin apă. Menta de apă crește aproximativ 50-60 cm înălțime, formează inflorescențe sferice de culoare violet deschis între iulie și august și este potrivită pentru plantarea pe marginea iazurilor din grădină.

Busuiocul cerbilor (Mentha pulegium) – Această specie de mentă poate crește între 10 și 50 cm în înălțime și produce flori delicate violet, din mai până în septembrie. Busuiocul cerbilor arată foarte asemănător cu menta piperată. Totuși, este recomandată precauție, deoarece este otrăvitoare. În trecut, aceasta era utilizată ca remediu, însă astăzi nu mai este folosită din cauza toxicității sale. Busuiocul cerbilor este folosit ca insecticid anti-purici datorită conținutului de pulegonă, mentonă și piperitonă.

Mentha nemorosa – Menta nemorosa este cunoscută și ca mentă pentru cocktail. Motivul este evident: planta aromatică este folosită frecvent pentru a prepara cocktailuri și băuturi răcoritoare, cum ar fi Mojito sau Hugo. Aceasta a apărut prin încrucișarea dintre Mentha spicata și Mentha suaveolens. Menta Mojito crește între 40 și 80 cm înălțime și este foarte rapidă în creștere. În timpul verii, din iulie până la sfârșitul lui august, înflorește într-o culoare violet strălucitor și atrage numeroase insecte.

Beneficii pentru sănătate

Gestionarea problemelor gastrointestinale – Menta este o plantă calmantă pe care oamenii o folosesc de mii de ani pentru a calma un stomac deranjat sau pentru a ameliora indigestia. O analiză din 2019 a studiilor controlate cu placebo a confirmat utilizarea uleiului de mentă ca remediu pentru o gamă variată de afecțiuni gastrointestinale, inclusiv indigestie, sindrom de colon iritabil (SCI), dureri de stomac la copii și senzații de greață după operații. Autorii analizei au constatat că menta are efecte antimicrobiene, reglează relaxarea musculară și ajută la controlul inflamației.

O altă analiză din același an a evaluat 12 studii controlate randomizate și a concluzionat că uleiul de mentă este o metodă sigură și eficientă pentru ameliorarea durerii la adulții cu SCI. Totuși, un studiu dublu-orb randomizat din 2019, realizat pe 190 de persoane cu SCI, a arătat că uleiul de mentă nu a redus semnificativ simptomele. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile produselor din mentă în gestionarea SCI.

Alergii – Plantele de mentă conțin un antioxidant și agent antiinflamator numit acid rosmarinic. Un studiu din 2019 pe șobolani a arătat că acidul rosmarinic a redus simptomele de astm comparativ cu un grup de control care nu a primit suplimentul. Familia mentei oferă o gamă largă de compuși vegetali cu efecte antialergice, conform unei analize din 2019 publicate în Frontiers in Pharmacology.

Totuși, concentrația extractului de mentă în uleiuri și unguente poate fi mult mai mare decât cea din menta consumată în dietă. Există foarte puține cercetări asupra efectului mentei alimentare asupra simptomelor alergiilor, scrie medicalnewstoday.

Calmarea simptomelor răcelii comune – Menta conține mentol, un decongestionant aromatic care poate ajuta la fluidizarea și eliminarea mucusului. Aplicarea unguentelor sau frecțiilor pe bază de mentol poate fi o metodă sigură și eficientă de tratare a răcelii comune la copii, conform unor surse de încredere. Totuși, Asociația Americană pentru Plămâni (ALA) avertizează că studiile științifice nu susțin utilizarea mentolului pentru gestionarea simptomelor răcelii.

Cu toate acestea, unii oameni pot simți o reducere a simptomelor de răceală după aplicarea unui unguent pe bază de mentol. Uleiul de mentă poate provoca iritații ale pielii și roșeață. Specialiștii recomandă ca unguentul să nu fie aplicat direct pe pieptul sau fața copiilor, deoarece inhalarea directă poate avea efecte secundare grave.

Cum se folosește menta

Frunzele de mentă ar fi bine să fie folosite proaspete pentru a-și menține aroma și textura delicată.

Când cumperi mentă, alege frunze luminoase, fără pete. Păstrează-le într-o pungă de plastic reutilizabilă, în frigider, pentru maxim o săptămână.

Menta este relativ ușor de cultivat, iar oamenii o pot crește acasă, fiind o modalitate sustenabilă de a adăuga aromă în mâncăruri.

Când o pregătești, folosește un cuțit ascuțit și taie cu grijă frunzele. Folosirea unui cuțit tocit sau tocarea excesivă va zdrobi planta și va duce la pierderea aromei pe suprafața de tăiere. În bucătăriile din Orientul Mijlociu se folosește adesea mentă.  

Cum să consumăm mentă

• O alegere ideală este limonada din suc de lămâie cu zahăr sau stevia și frunze de mentă zdrobite. Pune apă 

• Pune mentă într-o salată proaspătă de fructe cu mere, pere, suc de lămâie sau lime și miere.

• Adaugă frunze de mentă și castravete în apa pe care o bei pentru o băutură răcoritoare.

• Pune câteva frunze de mentă tocate în aluatul de biscuiți cu ciocolată. Vei vedea că rezultatul este unul extraordinat. 

• Pune apă fierbinte peste frunze de mentă și infuzează timp de 5-6 minute pentru un ceai de mentă făcut acasă.

• Folosește mentă în tocănițe cu miel. Combină menta cu un amestec de ierburi pentru un plus de savoare. Poți folosi menta și pentru pui la rotisor sau la cuptor. De asemenea, poți folosi esență de mentă pentru a face ciocolată de casă, biscuiți sau alte preparate.

Citeste mai multe pe Pro TV