De admirat: Castelul Apafi din Dumbrăveni, Sibiu
De admirat: Castelul Apafi din Dumbrăveni, Sibiu

De admirat: Castelul Apafi din Dumbrăveni, Sibiu

Un castel princiar cu zeci de slujitori, partide de vânătoare, baluri și oameni din înalta societate a vremii. Așa a arătat perioada de glorie a castelului Apafi din Dumbrăveni, care se află astăzi în centrul localității din județul Sibiu, la jumătatea distanței dintre Sighișoara și Mediaș. Un loc în care au poposit împărați, cancelari și poeți, s-au semnat documente importante și s-au scris file din istoria mare, evenimente ale căror ecouri răsună până în zilele noastre.

Castelul a strălucit cu adevărat în timpul vieții Principelui Mihai Apafi I, cel care l-a renovat și modernizat. Cronicile din acea perioadă ne ajută să ne imaginăm un loc de basm, cu zeci de încăperi și săli de bal elegant decorate, o livadă și grădină cu flori, vegheate de un turn cu ceas. Întregul complex era la acea vreme o fortificație poligonală cu patru turnuri, înconjurată cu ziduri și șanțuri de apărare cu apă deviată din râul Târnava Mare.

Mai apoi, castelul a jucat un rol important în istoria comunității armenești din România. Fiind mari negustori, aceștia au populat zona în timpul secolului al XVI-lea, iar Dumbrăveniul a devenit astfel al doilea oraș dintre cele mai intens populate de armeni din România, după Gherla. A fost declarat „oraș regal liber”, fapt ce conferea acestei comunități o mulțime de privilegii și dreptul de a se autoadministra prin legi și tribunale proprii. Castelul a fost intens folosit de comunitate în acea perioadă, devenind loc de adunare pentru festivități, dar și important centru comercial.

În secolele ce au urmat castelul a avut funcțiuni diverse, devenind sediul al Fiscului, Primăriei, Tribunalului Regal, Judecătoriei, școlii și chiar și arestul poliției. Toate acestea au condus la degradarea sa treptată, iar în zilele noastre autoritățile locale fac eforturi susținute în atragerea de fonduri cu ajutorul cărora să i se redea strălucirea și grandoarea de odinioară.

Vezi continuarea