Un studiu efectuat recent pe 1.500 de persoane arată că usturoiul acționează, în corpul nostru, ca un medicament: ajută la scăderea colesterolului, reglează glicemia și tensiunea.
Potrivit g4food.ro, celor care au participat la acest studiu le-au fost administrate, zilnic, timp de 14 zile, usturoi, sau preparate/suplimente din usturoi, în cantități cuprinse între 300mg și 22.400 mg. În tot acest interval, cercetătorii le-au măsurat participanților valorile colesterolului total, valorile HDL (colesterolul „bun”) și LDL (colesterolul “rău”), dar și glicemia.
Rezultatele studiului au arătat că usturoiul are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rău”. Totodată, și de a-l crește pe cel „bun”, dar și de a regla nivelul glicemiei (zahărul din sânge). Concret, persoanele care consumă zilnic usturoi pot fi mai ferite de bolile cardiovasculare.
„Această meta-analiză sugerează că intervenția cu usturoi îmbunătățește unii indici lipidici la pacienți și surclasează grupul de control în diverse aspecte și se poate presupune că terapia cu usturoi ar trebui să fie benefică pentru pacienții cu tulburări legate de metabolismul glucozei și al lipidelor”, arată studiul.
Foarte important, usturoiul are proprietatea de a produce vasodilatație, lucru ce contribuie la reducerea valorilor tensiunii arteriale, în cazul persoanelor hipertensive. Consumul a trei căței de usturoi pe zi este un obicei benefic pentru organism, având ca efect reducerea procesului de oxidare celulară, dar și pe cel al nivelului radicalilor liberi.
De asemenea, tot în cadrul acestui studiu recent, cercetătorii au observat că usturoiul poate ajuta și la reglarea glicemiei. Astfel, în cazul subiecților care au participat la studiu s-au înregistrat scăderi semnificative ale glicemiei de dimineață.