Printre cele mai populare preparate se numără sarmalele de post, iar cu rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop, cu siguranță nu o să dați greș.
Ingrediente pentru sarmale de post:
Alte articole
- 1 varză murată mare
- 450 g ciuperci champignon
- 1 morcov mare, ras prin răzătoare fină
- 1 felie mică de țelină rasă
- 1 ceapă mare, tocată fin
- 130 g de orez
- 300 ml de suc de roșii
- 3 linguri de pastă de roșii
- 1/3 frunze de dafin
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1/2 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
- sare
- piper proaspăt măcinat
- boabe de piper
- 2 crenguțe de cimbru
- 1 praf de oregano
- 2/3 linguri de ulei
- apă fiartă
Mod de preparare:
Se călește ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei, până devine sticloasă. Se pune jumătate din morcovul ras și se călește împreună încă 1 minut. Se pun ciupercile tocate mărunt peste acestea și se continuă călirea până când se înmoaie. Apoi, se adaugă orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt. Se mai ține pe foc încă 1-2 minute, apoi se ia frunza de varză și se pune compoziția de ciuperci cu orez, cam o lingură pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână 2 cm la un capăt și la celălalt al frunzei. Se rulează sarmaua și se introduce capătul îngust înăuntru pentru a evita desfacerea sarmalelor în timpul fierberii.
Se taie câteva frunze de varză și se pun pe fundul oalei alături de morcovul și țelina rase fin. Se amestecă sucul cu pasta de roșii și se pune 1/3 din cantiate peste varză, apoi se începe aranjarea sarmalelor cu ciuperci și orez, punând crenguțe de cimbru și puțin oregano uscat. Când se termină de aranjat sarmalele, se toarnă restul sucului de roșii, se mai pune un rând de varză tăiată și boabele de piper. Se adaugă și uleiul și apă fierbine până la nivelul sarmalelor. Se fierb în jur de 30 de minute la foc mediu sau mic, cu capacul pus și avem grijă să completăm cu apă, dacă este nevoie. După acest interval, sarmalele se pun la cuptor pentru 45-50 de grade.