Cea mai SPECTACULOASĂ șosea panoramică din Transilvania
Cea mai SPECTACULOASĂ șosea panoramică din Transilvania

Cea mai SPECTACULOASĂ șosea panoramică din Transilvania

Drumul Apusenilor este cea mai spectaculoasă șosea din Transilvania. Drumul începe de la intrarea în localitatea Valea Drăganului și ajunge până la limita cu județul Bihor, traversând una dintre cele mai frumoase zone din munții Apuseni, iar printre principalele atracții ale acestui traseu este lacul Drăgan.

Mai mult, Drumul Apusenilor poate concura pentru titlul de „cea mai frumoasă şosea din România”, alături de Transalpina şi Transfăgărăşan.

Traseul județean, de importanță turistică națională, are o lungime totală de peste 25 de km, acesta începe de la intrarea în localitatea Valea Drăganului (intersecția cu DN1), continuă până în proximitatea Barajului Drăgan-Floroiu și ajunge până la limita administrativă cu județul Bihor.

Drumul Apusenilor a fost și modernizat, în cadrul unui proiect european. Este vorba despre peste 80 de podețe și 7 poduri, din care cel amplasat pe râul Crișul Repede a fost construit de la zero.

De asemenea, au mai fost construite 9,5 km de trotuare, 7 stații de autobuz, 5 zone de parking auto și au fost amenajate peste 50 de intersecții cu drumurile laterale.

Totodată, au fost montați 10,6 km de parapete metalice, construiți 7,2 km de ziduri de sprijin și a fost realizat întreg sistemul de semnalizare și marcaj auto. Nu în ultimul rând, pe aproximativ 6 km din acest drum au fost plantați puieți de tei și platan.

Lucrările de modernizare, în valoare de 132.000.000 de lei, sunt parte a proiectului european ce urmărește conectarea localităților din județele Cluj şi Bihor la Rețeaua de transport TEN-T.

Cei care parcurg drumul pot vedea una dintre cele mai frumoase zone din Munţii Apuseni, printre multele atracţii ale traseului fiind şi cel mai mare lac de acumulare din judeţul Cluj, Drăgan de o frumuseţe rară.

De asemenea, pădurile dese care se întind de-a lungul malului oferă o imagine extraordinară, indiferent de anotimp, scrie presa locală.