Articole

Caşul, un aliment de bază în bucătăria tradiţională este o sursă valoroasă de substanțe nutritive

Cașul are origini străvechi, când oamenii obișnuiau să transporte și să păstreze laptele în bășici (burți de animale). În acest fel au descoperit că, dacă ţin recipientele la soare, laptele se îngroașă şi dobândeşte o consistență asemănătoare brânzei, care se păstrează mai mult timp. În vechile civilizații din Mesopotamia, Asia sau Egipt existau numeroase cășării unde oamenii aveau îndeletnicire a producerii cașului.

Brânzeturile sunt o sursă valoroasă de substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal. Cașul are numeroase proprietăți și beneficii pentru organism, consumul său având un aport considerabil de proteine, grăsimi și calciu. Laptele de oaie are de două ori mai multe proteine, comparativ cu cel de vacă sau de capră. De asemenea, grăsimile pe care le conține sunt considerate sănătoase deoarece sprijină arderile metabolice. Cașul de oaie este bogat în vitaminele A, D, E, K, minerale, calciu, fosfor, magneziu, motiv pentru care este considerat un aliment de bază pentru toate categoriile de vârstă. Se poate consuma ca atare sau utilizat la prepararea altor tipuri de brânzeturi, precum telemeaua, cașcavalul sau brânza de burduf.