Articole

Beneficiile spectaculoase ale strugurilor asupra sănătății

De-a lungul timpului, oamenii de știință au recunoscut atât valoarea nutritivă a strugurilor, cât și pe cea curativă. Efectul lor terapeutic se datorează conținutului bogat în apă, potasiu și glucide, dar sărac în sare și proteine, nota medicul George Theodoru. Acesta le recomanda românilor, încă din 1986, „cura de struguri”, destinată adulților, cu condiția să nu sufere de colită de fermentație sau diabet.

„Strugurii sunt recomandați în afecțiuni renale, dar și în bolile cardiovasculare. Acțiunea lor diuretică este bine cunoscută: cresc volumul de urină și cantitatea de uree, acid uric și clorură de sodiu eliminate în 24 de ore. De asemenea, reduc tensiunea arterială, ușurând munca inimii și îmbunătățind circulația. Fibrele din struguri antrenează colesterolul eliminat în intestin prin bilă și reduc absorbția lui în sânge”, explica medicul.

Cura de struguri consta, potrivit specialistului, în consumul treptat al strugurilor ca aliment principal, pentru o perioadă suficient de lungă încât să producă schimbări semnificative în digestie, metabolism, circulație, tensiune și chiar în starea neuropsihică.

„Strugurii se consumă înainte de mese (dimineața pe nemâncate, apoi la orele 11 și 18). Se începe cu câțiva ciorchini (150–250 g), crescând progresiv până la 1–2 kg pe zi, în funcție de toleranță, apetit și greutate, iar după 5–6 săptămâni cantitatea se reduce treptat. Boabele trebuie bine spălate, se pot elimina sâmburii, dar coaja este recomandată. Restul alimentației se adaptează scopului urmărit și naturii bolii: puțină carne, un ou, brânză, paste, iar exercițiul fizic rămâne obligatoriu”, arăta medicul, în revista Sănătatea.

Efectele pozitive ale consumului de struguri sunt confirmate de numeroase studii recente. Unul dintre cele mai notabile a fost publicat în acest an în revista științifică americană Journal of Agriculture and Food Chemistry și explorează conceptul de „superalimente”, argumentând că strugurii proaspeți merită un loc important în această categorie.

Potrivit omului de știință, rolul strugurilor în menținerea sănătății cardiovasculare este bine documentat: aceștia contribuie la relaxarea vaselor de sânge, la o circulație sănătoasă și la reglarea nivelului colesterolului.

Studii clinice arată, de asemenea, că strugurii sprijină sănătatea creierului (prin menținerea unui metabolism cerebral sănătos și îmbunătățirea funcțiilor cognitive), sănătatea pielii (sporind rezistența la radiațiile UV și reducând deteriorarea ADN-ului celular), sănătatea intestinului (prin modularea microbiomului și creșterea diversității bacteriene) și sănătatea ochilor (prin efecte asupra retinei, crescând densitatea optică a pigmentului macular).

Sursa: Adevarul