Beneficiile nebănuite ale mersului pe jos, zilnic
Beneficiile nebănuite ale mersului pe jos, zilnic

Beneficiile nebănuite ale mersului pe jos, zilnic

Mersul pe jos, zilnic, previne unul din zece decese premature. Serviciul Naţional de Sănătate britanic (NHS) recomandă ca toată lumea să facă săptămânal 150-300 de minute de activitate fizică, notează BBC.

Nu trebuie să fii atlet sau să faci sport pentru a simți beneficiile exercițiilor fizice. O plimbare rapidă în timpul zilei este suficientă, conform unei analize britanice. Specialiștii au constatat că dacă toată lumea ar face măcar 11 minute de activitate fizică în fiecare zi ar putea fi prevenite unul din zece decese premature.

Cu toate acestea, cei mai mulți oameni nu reușesc să facă minimul de 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână, așa cum este recomandat. Dar a merge pe jos, zilnic, este mai bine decât a nu face nimic, spun cercetătorii de la Universitatea din Cambridge.

Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) recomandă ca toată lumea să facă săptămânal 150-300 de minute de activitate fizică pentru a ridica ritmul cardiac sau 75-150 de minute de activitate fizică riguroasă pe săptămână, chiar și de plimbare, care te face să respiri greu.

Echipa de cercetători a analizat sute de studii anterioare privind beneficiile activității fizice și a ajuns la concluzia că și jumătate din timpul recomandat de specialiști ar putea preveni unul din 20 de cazuri de boli cardiovasculare și aproape unul din 30 de cazuri de cancer. Specialiștii recomandă și 75 de minute pe săptămână – sau 11 minute pe zi – de mers pe bicicletă, mers pe jos rapid, drumețiile, dansul sau tenisul. 

Timpul recomandat este suficient pentru a reduce cu 17% riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale și de cancer cu 7%.

Exercițiile fizice regulate reduc grăsimea corporală și tensiunea arterială, îmbunătățind în același timp condiția fizică, somnul și sănătatea inimii pe termen lung. 

Beneficiile exercițiilor fizice au fost chiar mai mari pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de cap și gât, cancerul gastric, leucemia și cancerul de sânge, dar mai mici pentru cancerul de plămâni, cancerul de ficat, cancerul endometrial, cancerul de colon și cancerul de sân”, a explicat dr. Soren Brage, coordonatorul studiului.

Dacă sunteți o persoană care consideră că ideea de a face 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână este un pic descurajantă, atunci constatările noastre ar trebui să fie o veste bună”, a mai afirmat dr. Brage.

Sursa: BBC