
Bulz ciobănesc poate prepara cu ușurință oricine, nefiind nevoie de abilități culinare deosebite. Descoperă, așadar, unele dintre cele mai populare rețete de bulz ciobănesc din care să te inspiri.
Bulzul este realizat, de obicei, prin formarea unor bile mari din mămăligă fierbinte în care se pune brânză, iar apoi acestea sunt prăjite sau coapte pe jar, pe grătar sau la cuptor. În unele variante, se adaugă și smântână, unt sau cârnați, care oferă un gust mai bogat și o textură mai cremoasă.
Modul tradițional de preparare implică folosirea jarului, ceea ce conferă bulzului o aromă afumată specifică. Ciobanii români preparau acest fel de mâncare când erau în munți cu oile. Astfel, bulzul ciobănesc era un fel de mâncare simplu de gătit, dar nutritiv, ideal pentru condițiile de viață din natură. Trucuri și sfaturi pentru un bulz ciobănesc reușit
Chiar dacă bulzul ciobănesc este un preparate simplu, câteva lucruri sunt importante pentru a ieși delicios. Mămăliga ar trebui să fie mai fermă, ca să poți forma ușor bilele de bulz. Fierbe mămăliga mai mult timp și folosește o cantitate mai mică de apă pentru a obține o consistență mai densă. Adaugă puțină sare în apa de fiert, pentru a scoate în evidență aromele. Ține cont atunci când stabilești cantitatea de sare pentru mămăligă și de cât de sărată este brânza pe care o folosești, dar și celelalte ingrediente.
Brânza de burduf este tradițională și oferă gustul autentic pentru bulz, având o aromă intensă. Dacă nu ai brânză de burduf, poți folosi o brânză de oaie sărată și bine scursă, iar uneori se poate combina cu brânză de vaci pentru o textură mai cremoasă. Pentru un plus de savoare, poți pune și o bucată mică de unt împreună cu brânza în interiorul bilelor de mămăligă.
Adaugă bucățele de cârnați afumați, slănină, sau șuncă pentru o aromă mai intensă. Poți pune aceste ingrediente în interiorul bulzului sau alături pe grătar. Dacă folosești slănină, prăjește-o puțin înainte, pentru a-și elibera grăsimea și aroma. Coacerea bulzului pe grătar (de preferat pe jar, dacă ai această posibilitate) îi va oferi o crustă crocantă și o aromă afumată. Întoarce bulzul de câteva ori pentru a se rumeni uniform.
Alternativ, poți folosi cuptorul setat la o temperatură medie (180-200°C). Pune bilele de bulz într-o tavă unsă cu puțin ulei sau unt și lasă-le până când obțin o crustă aurie.
Citeşte întreaga ştire: Bulz ciobănesc – reţete rapide și delicioase