Țara Hațegului: 4 atracții turistice din zonă
Țara Hațegului: 4 atracții turistice din zonă

Țara Hațegului: 4 atracții turistice din zonă

Dacă ți-ai propus să cutreieri România în căutarea celor mai frumoase locuri pe timp de toamnă, asigură-te că nu ratezi o vacanță în Țara Hațegului. Iată patru destinații pe care trebuie să le incluzi în itinerarul tău atunci când explorezi această regiune.

Țara Hațegului este situată în depresiunea omonimă din sud-vestul Transilvaniei, în județul Hunedoara. Această destinație ascunde o istorie impresionantă și este ofertantă din foarte multe puncte vedere, pentru mai multe tipologii de călători. Fie că ești aventurier, pasionat de cultură, sau vrei să te relaxezi în inima naturii, aici vei găsi toate elementele necesare unei experiențe memorabile. 

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia este cel mai mare sit arheologic dacic și se găsește pe vârful Dealului Grădiștei, la altitudinea de 1200 de metri. În perioada pre-cuceririi romane, această cetate a servit drept capitală a Daciei și face parte dintr-un impresionant complex de cetăți dacice descoperite în Munții Orăștiei. Sarmizegetusa Regia a fost bine apărată, fiind înconjurată de ziduri masive din piatră și sanțuri, ale căror ruine pot fi admirate și astăzi. Cetatea era structurată în trei sectoare distincte: o așezare civilă, o fortificație situată în cea mai înaltă parte și o zonă sacră.

Citește și: Cetatea Râșnov: care este povestea sa și ce poți explora în zonă

Dinosaur World Transylvania

Parcul de distracții Dinosaur World Transylvania este o destinație perfectă pentru o vacanță în care atât cei mari, cât și cei mici, se vor distra pe cinste. Satul de vacanță se întinde pe o suprafață de 100 de hectare, și este amplasat în apropierea localității Sibișel, la poalele Munților Retezat. Aici, vizitatorii se pot bucura de numeroase activități în aer liber, precum parcurgerea de trasee în copaci, datul cu tiroliana, darts, mini-golf și multe altele. Țara Hațegului este locul în care au fost descoperite primele fosile de dinozauri de la noi din țară, iar parcul de aventură reușește să readucă la viață lumea animalelor preistorice, într-un mod inedit. Acesta cuprinde și o fermă de animale, unde pot fi admirați bizoni americani, magari, ponei, iepurași și alte necuvântătoare simpatice. 

Rezervația de Zimbri Hațeg

La câțiva kilometri distanță de Hațeg se află prima rezervația din România care a găzduit zimbri după dispariția lor. În 1958, a fost adusă aici prima pereche de zimbri din Polonia. În prezent, Rezervația din Pădurea Slivuț este casa a opt exemplare de zimbri, patru masculi și patru femele. Toți puii născuți în România au primit nume care încep cu litera “R,” cum ar fi Romulus, Roman, Rodica și Roibu. Rezervația poate fi vizitată zilnic, între orele 08:00 și 18:00.

Parcul Național Retezat

Parcul Național Retezat este situat în munții cu același nume și este cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, lacurile alpine, flora și fauna rare și protejate. A fost desemnat parc național în 1935 și acoperă o suprafață de aproximativ 38.000 de hectare, incluzând peste 80 de lacuri alpine, printre care se numără celebrele Bucura și Zănoaga. Aici se găsesc o mulțime de specii de animale, precum ursul brun, lupul, râsul, vidra, capra neagră, sturzul de munte și ciocănitoarea de munte. Atracția principală pentru iubitorii de drumeții sunt numeroasele trasee montane, precum Pietrele – Judele, Judele – Gura Zlata, Râușor – Retezat și Râușor – Lacul Gemeni.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.