Iaurtul și fructele de pădure sunt ,,somnifere” naturale
Iaurtul și fructele de pădure sunt ,,somnifere” naturale

Iaurtul și fructele de pădure sunt ,,somnifere” naturale

Alimentația poate afecta somnul, atât durata, cât și calitatea acestuia. Însă veganii și vegetarienii dorm cu aproximativ 30 de minute mai mult pe noapte decât ceilalți oameni care nu țin astfel de regimuri, potrivit unui sondaj recent publicat de Fundația pentru Somn (Sleep Foundation). Explicăm care sunt alimentele care-i ajută pe vegetarieni să aibă un somn bun și ce diete sunt în topul ,,somniferelor” naturale.

Durata somnului variază de la persoană la persoană, dar majoritatea adulților au nevoie de 7 până la 9 ore pe noapte. Până la 90% dintre vegetarieni și vegani raportează o calitate bună sau excelentă a somnului. Cei care urmează o dietă cu alimente crude au un somn și mai bun – cu 48 de minute în plus pe noapte de somn, iar 97% dintre ei au o calitate a somnului peste medie.

Consumatorii de iaurt au avut cea mai bună calitate a somnului (61%), conform sondajului Fundației pentru Somn. Iubitorii de fructe, în special de fructe de pădure s-au clasat pe locul doi (58%), iar cei care gustă prăjituri au ajuns în mod surprinzător pe locul trei (53%), în timp ce persoanele care consumă floricele de porumb dorm de obicei prost.

„Vișinele, iaurtul, peștele gras precum somonul și kiwi-urile sunt alimente despre care știm că ar putea induce un somn mai bun atunci când sunt consumate în mod regulat”, a spus unul dintre specialiștii americani implicați în sondaj.

Oamenii care nu urmează o dietă anume dorm cu 12 minute mai puțin pe noapte decât media și doar 36% își evaluează calitatea somnului peste medie.

Cei care consumă adesea alimente bune pentru somn, cum ar fi pește gras, cireșe și kiwi, dorm cu până la 42 de minute mai mult pe noapte decât media.

„Ceea ce mâncăm și când mâncăm poate avea un impact drastic asupra modului în care adormim, cât și asupra calității și duratei ciclurilor noastre de somn”, a subliniat Katie Hammill, medic nutriționist în Florida.

În privința iaurtului, cei care-l consumă seara dorm cu 18 minute mai mult pe noapte decât media.

„Studiile arată că există bacterii intestinale benefice care ajută la sinteza vitaminelor și neurotransmițătorilor necesari pentru somn, deci este util să consumi o dietă care conține alimente fermentate și prebiotice/probiotice, cum ar fi iaurtul neîndulcit,” a explicat nutriționista.

În schimb, când vine vorba despre gustări dulci, cum ar fi prăjiturile, atât dr. Hammill, cât și dr. Singh sunt de părere că alimentele procesate și dulci ar trebui să fie consumate rar, mai ales înainte de culcare, pentru a evita creșterea glicemiei, ceea ce activează rinichii și creează necesitatea de-a merge la baie peste noapte. Aceste micro-treziri afectează calitatea somnului.

În mod ideal, ar trebui să încercăm să renunțăm la mâncare cu două sau trei ore înainte de culcare susțin specialiștii. Dacă foamea de dinainte de culcare afectează capacitatea de a adormi, atunci o lingură mică de unt de arahide sau jumătate de banană ar putea fi soluția.

Cei care mănâncă pește gras de 4-6 ori pe săptămână, în medie, dorm încă 42 de minute pe noapte.

Citeste continuarea pe Hotnews.ro