3 locuri de legendă din România
3 locuri de legendă din România

3 locuri de legendă din România

Visezi la o vacanță atipică, într-o destinație desprinsă din povești? Îți prezentăm 3 locuri deosebite din România, care nu doar că te vor fermeca prin frumusețea lor, ci te vor impresiona și datorită legendelor  care au luat naștere în jurul acestora. 

Peștera Ghețarul Focul Viu, județul Bihor

Peștera din Munții Bihorului se găsește în Valea Galbenă, la altitudinea de 1.165 metri, și adăpostește al treilea cel mai mare ghețar subteran de la noi din țară. Dacă o vizitezi la orele prânzului, vei avea ocazia să fii martorul unui spectacol de lumini superb, creat de razele de soare care pătrund prin spărtura din tavanul peșterii, fenomen care i-a adus denumirea de „Focul Viu”. Legenda locului ne spune că aici trăia cândva o familie de uriași, adăpostită de Decebal, pentru a-i păzi comoara ascunsă în peșteră. În încercarea de a pune mâinile pe comoară, localnicii l-au momit pe mezinul familiei cu bucate otrăvite. Străpuns de durerea de a-și pierde fiului, bătrânul uriaș a răscolit pământul, iar în urma acestui lucru au luat naștere văile, dealurile și peșterile din apropiere.

Citește și: Cele mai frumoase rezervații de flori sălbatice din România

Lacul Roșu, județul Harghita

Lacul de baraj de la poalele muntelui Hășmaș este unul dintre cele mai frumoase obiective din Ținutul Secuiesc și se află la o altitudine de 938 metri. În urma unor precipitații abundente, care au cauzat alunecări de teren pe versantul nord-vestic al masivului Ghilcoș, Valea Verescheului a fost închisă, formându-se lacul natural de baraj. Acest lucru a avut ca rezultat un peisaj unic, în care poți zări trunchiurile fostei păduri străpungând oglinda apei. În rândul localnicilor circulă o legendă conform căreia aici ar fi trăit o frumoasă tânără pe nume Estera, care s-a îndrăgostit de un tânăr, urmând ca cei doi să se căsătorească. Înainte ca acest lucru să se întâmple, Estera a fost răpită de un haiduc, iar tânărul a plecat la război. Fata s-a rugat muntelui să o ajute să scape de acest destin, iar stânca s-a prăbușit peste ea și peste haiducul care o răpise.

Vârful Frumoasa, județul Harghita

Vărful Frumoasa se află în munții Cindrel, la o altitudine de 2152m, în apropiere de lacul Gâtul Berbecului și Șaua Șteflești. Se spune că în satul Șugag trăia o fată frumoasă, de care s-au îndrăgostit toți flacăii locului. Într-o zi de sărbătooare, fata a urcat pe creasta munților alături de ciobănașii și fetele din zonă, unde au sărbătorit cu joc și cântec, până dimineața. Toți băieții voiau să o ia la joc pe Frumoasa, însă aceasta pusese ochii pe Cindrel, fiul baciului Cindrea. Cindrel însă avea ochi doar pentru Măriuca, alături de care a dansat întreaga noapte. Întristată, privind crestele munților, Frumoasa începe să își cânte iubirea neîmplinită într-o doină. Glasul ei atrage Măiestrele, făpturi ale cerului, care se coboară și o întreabă de ce este tristă. Frumoasa se destăinuie lor, iar Măiestrele îi propun să își despletească părul, să se descalțe de opinci și să colinde lumea împreună. Zis și făcut. Frumoasa și Măiestrele încing o horă, la care îi invită pe Cinder și Măriuca și se înalță împreună în joc până la focul stelelor. Măiestrele își desprind mâinile, lăsându-i pe cei doi îndrăgostiți să se prăbușească, asemenea stelelor cazatoare. Se spune că din locul în care a căzut Cinder a izvorât Iezerul Mare, iar în locul în care s-a prăbușit Măruica a izvorât Iezerul Mic.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.